br e bruna romaneasca?
Eu am Braunvieh(Brown Swiss) si chiar daca nu dau ratzie foarte generoasa, scot mai mult lapte, in a doua lactatzie merg in primele 100 de zile pe la 25-27/zi.
In Austria, Germania, media la brune e pe la 6800 pe lactatzie.
Cateva posibile cauze pt. productzii scazute la vaci cu potentzial genetic ridicat:
- greseli de furajare: echilbru intre aportu' energetic si cel proteic al ratziei e prost, lipsa de minerale (calciu, fosfor, etc...)
- adapare deficitara
- vacile au fost montate ca junici prea devreme, nu s-au mai dezvoltat ulterior pe linia optima de crestere. Cel mai corect se monteaza cand au 400kg(la rase cu greutate la maturitate de 650), ideal pe la 17 luni.
- nu primesc inainte de lactatzie o perioada de repaos de vreo doua luni
- daca se pasuneaza, eventual pajistile asigura doar in primavara necesarul energetic, in vara trebuie hrana complementara
- probleme de sanatate, eventual boli de copite/ongloane
etc...
In fine, imi dau si eu cu parerea, nici la mine in ferma nu merg lucrurile tocma' optim, am de lucru inca.
O productzie de lapte mare nu inseamna in mod automat rentabilitate. Daca pt. 30l medie pe zi tre' sa bagi 7 kg concentrate, poate e mai bine sa ai un fan de calitate sau o pasune buna care sa-tzi asigure cu inca vreo 2kg de sroturi cerealiere o productzie de doar 20l. Trebuie intotdeuna privita performantza fermei ca raport costuri furajare/venituri din productzie.
In occident, vacile cu productzii mari sunt tzinute in general pana la a 4-a lactatzie, dupa care se reformeaza. Sunt si exceptzii, vaci de ajung la 100k l productzie/viatza! Se practica mult TMR(ratzie omogenizata unica), vacile nu sunt duse la pasune, eventual se ofera masa verde in grajd, caldura ar diminua productzia daca vacile ar sta afara.
Daca ai pasuni bune, costurile nu te obliga sa tzii vaca mereu in priza sa dea productzii peste 7000 anual, poate te aranjeaza mai bine vaci cu productzii mai mici, dar cu o durata de viatza productiva mai mare. Sunt parametrii individuali care fac din cresterea vacilor de lapte o afacere de succes sau un esec.
Gama de produse lactate tzine in occident cont de totzi acesti parametri: exista lapte bio, exista lapte silo-frei(fara hrana siloz), lapte weide-glück (garantat pajiste cateva luni pe an), etc. Produsele astea deosebite sunt mai scumpe si exista consumatori pt. acest segment.
Sunt fabrici de lapte care premiaza laptele obtzinut exclusiv prin furajarea de fanuri pt. ca anumite tipuri de branza se pot obtzine doar din acest fel de lapte.
In Elvetzia sunt ferme bio cu productzii medii pe la 5600, care se bazeaza exclusive pe fanuri si pasunat, la ce pretzuri se vinde hartbergkäse (branza de munte tare)!!!
Neamtzu' spune "Klasse statt masse!", adica "Calitate si nu cantitate!".
La un moment dat, acesti parametrii de calitate ai laptelui vor fi si la noi luatzi in considerare.
Pledoaria asta a mea doar pt. a spune ca si la productzii aparent mediocre, daca ai costuri reduse si vaci sanatoase, potzi avea o ferma de succes.
Daca e sa fie rasa romaneasca, ce zicetzi de baltzata romaneasca?
Eu am una, am vrut sa vad cum merge. E mult mai mare decat celelalte (Braunvieh, Holstein, Fleckvieh) dar nu da lapte foarte bine. In schimb potzi fi sigur ca la reforma scotzi ceva bani pe ea, cred ca a mea are peste 800kg, celelalte au in jur de 650. Taurasii sunt de departe mai buni pt. ingrasare in comparatzie cu rasele de mai sus.
Holsteinul e genetic cel mai bine pregatita pt. productzii mari de lapte, trebuie insa sa-i oferi o furajare corespunzatoare.
La mine, cu 6 luni pasune pe an, in zona de munte, cu portzie redusa de concentrate/cereale/sroturi, Braunvieh merge mai bine.
Deci pt. o ferma care merge pe principiul low-input (costuri mici de furajare), nu stiu daca Holstein ar fi cea mai buna rasa.
Mai trebuie spus ca mie Braunvieh imi da cu vreo 0,3 mai multa grasime decat Holstein la aceiasi ratzie in aceiasi luna de lactatzie; ca si cantitate dau la fel.
Asta mai aduce un spor la pretzul pe litru.
Spor la treburi.
BR e prescurtarea de la baltata romaneasca. varietatea romaneasca de bruna se numeste bruna de maramures, dupa locul unde au fost importate primele animale din rasa braunvieh.
oricum am privi lucrurile, o vaca de lapte nu este rentaila sub 20 de litri in medie pe lactatie, si devine cu adevarat profitabila de la 25 de litri. cele 7 kg de concentrate care ar trebui sa le manance, costa exact 6,3 lei ( cu proteina 19% si 120 de grame premix), exact cat 6 litri de lapte cu 3,75 grasime. si nu asigura doar diferenta pana la 30 de litri de lapte, ci si vitaminele necesare ptr ongloane sanatoase, cliclu de calduri regulat si corect exprimat, gestatii duse la termen, etc. lipsa microelementelor duce la probleme de reproductie ( calduri sterse, anestru-adica lipsa caldurilor, chisti ovarieni, retentii placentare, monte repetate) si multe alte probleme de metabolism si nu numai ( hipocalcemii, tetanii, miopatii, etc)
Uite, de ex la mine in ferma de holstein, am incheiat prima lactatie cu o medie de 7601 kg de lapte in 305 zile, un calving interval (intervalul dintre fatari) undeva la 400 de zile, si 1,8 monte ptr o gestatie, doar 2 hipocalcemii (dar la vaci care dadeau peste 35 de litri pe zi). iar grasimea medie in ultimele 3 luni a fost de 4,65. si totul e controlat aproape numai din furajare.
Cu cat ratia e mai echilibrata, cu atat vacutele sunt mai sanatoase si dau mai mult lapte. si te scuteste si de prea multe cheltuiele cu veterinarul....(noroc ca la mine nu-i cazul)
Un weekend placut