Bun ziua,
Ajutati-ma sa inteleg unele lucruri, va rog, respectiv:
intrebare: La noi in Romania nu sunt ingrasatorii de bovine, corect?
ce stiu eu/ce deduc eu: Cei care cresc la ora actuala rase de carne daca se duc la abator cu ele primesc un pret ce nu tine cont de rasa, MACAR DE VARSTA SE TINE CONT? asa ca eu deduc de aici ca la majoritatea crescatorilor le raman urmatoarele variante:
1 gasesc o cale de a le exporta in tari care ingrasa animalele (in acest caz inteleg ca de fapt se vind animalele la intermediar ca trebuie sa fie tinute in carantina si alte chestii legislative,) AICI presupun ca pentru a evita un alt intermediar trebuie sa ai un numar semnificativ de animale. CORECT?
2 gasesc un abator ,care contra cost sau contra organelor si a pielii, abatorizeaza animalele si dupa aceea tot tu crescator trebuie sa gasesti clienti care sa recunoasca valoarea carcasei AICI zic eu ca trebuie tinut cont si de faptul ca trebuie sa faci si activitatea de ingrasare a taurasilor, CORECT?
3 vand animalele pentru reproductie AICI trebuie sa gasesti clienti, CORECT?
4 le vand la abator cu pretul pe care il putem obtine AICI pe langa aptul ca treaba asta e aiurea, nu stiu ce profit ce poate face in asta. CORECT?
5 .................. aici completati voi
EU ZIC CA DACA LA 5 NU COMPLETATI VOI CU O ALTA VARINATA SAU DACA NU GASITI ARGUMENTE CARE SA ARATE CA SUPOZITIILE MELE SUNT GRESITE, INSEAMNA CA PE CAT DE FRUMOASA SI DE ,RELATIV, USOARA ESTE CRESTEREA BOVINELOR DE CARNE PE ATAT DE GREU ESTE VALORIFICAREA LOR LA NOI IN ROMANIA, CORECT?
Toate variantele sunt corecte! Ca in oricare alta activitate conteaza foarte mult abilitatea producatorului de a vinde marfa. Daca esti agil si te adaptezi la cerintele pietei, rezisti si castigi, daca te plafonezi la o singura varianta, risti sa fii eliminat. Parerea mea, la modul general, este ca activitatea din agricultura nu aduce un profit extraordinar de mare dar este relativ constant.
1. In tara sunt intermediari care achizitioneaza animale ingrasate (7-800 kg si peste) in vederea exportului si ofera preturi bune. Trebuie sa-i cauti, numai!
2. Segmentele de nisa pot fi adeseori foarte profitabile, iti pot spune cu certitudine ca exista in Romania oameni care cauta carne de calitate si sunt dispusi sa ofere un pret mult peste nivelul pietei. La fel, trebuie doar cautati.
3. Normal ca trebuie gasiti clienti, nu vine nimeni la poarta sa te roage sa-i vinzi vitei, trebuie un pic de axare si pe latura de vanzari-marketing-publicitate. Daca nu esti vizibil, potentialii clienti nu au de unde sa stie de existenta ta.
4. Inca nu am ajuns, in faza in care sa vand animale pentru abatorizare dar observand faptul ca pe piata se gasesc din ce in ce mai putine animale destinate sacrificarii, cred ca in curand discutiile de genul fermier-abator se vor purta sub alte auspicii. De exemplu in judetul Suceava exista multe abatoare cu stampila ovala pentru care capacitatea maxima de sacrificare nu poate fi asigurata nici macar de judetele invecinate. Stiu abatoare care aduc animale si din zona Baraganului (Braila, Ialomita, Constanta). In perioada urmatoare preturile de achizitie la poarta abatoarelor se va mari, mai lent, dar sigur. Pentru aceste abatoare posibilitate de import de carcase este exclusa deoarece Europa are deficit de carne de vita si preturile sunt foarte mari. Asa ca tot spre piata interna vor trebui sa se orienteze. In situatia in care materia prima este limitata iar piata nu-ti permite sa maresti pretul, singura varianta care iti ramane este sa-ti reduci profitul. Daca abatoarele nu vor face acest pas vor avea probleme mari avand in vedere ca multe sunt facute cu fonduri europene si credite la banci. Un exemplu in acest sens este Agroindustriala Curtici, unde dl. Musca (parerea mea un vizionar de exceptie) intuind problemele care vor aparea a importat aproape 200 de juninci Charolaise de prasila, in vederea asigurarii materiei prime pentru abatorizare.
Concluzia: Uneori productia poate fi mai usoara decat vanzarea. Daca nu faci eforturi si in acest sens toata munca anterioara a fost in zadar. Daca nu esti dispus sa faci singur acest efort mai ai o solutie
angajezi pe cineva care vrea si se pricepe.