Jump to content


Photo

Rase autohtone de porcine


 • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 zooconsult

zooconsult

  membru junior

 • Moderatori
 • PipPip
 • 134 posts

Posted 06 August 2005 - 04:26 PM

In Romania exista doua rase crescute in mod traditional in gospodariile populatiei in secolul trecut, rase care din pacate, in prezent sunt tot mai mult date uitarii, in ciuda potentialului lor deosebit pentru obtinerea de produse traditionale. Este vorba de Mangalita, cu varietatile ei de culoare rosie si blonda <din pacate varietatea neagra si " abdomen de randunica" au disparut complet de la noi> si rasa Bazna, sau Porcul de Bazna, cum mai este citat in literatura de specialitate. Sa nu uitam ca reteta de "Salam de Sibiu" este creata pentru a folosi o carne provenita de la astfel de rase, o carne marmorata, cu grasime intramusculara, nu cu grasime de adaus, asa cum este acest sortiment realizat acum.
Surprinzator este ca la noi nimeni nu se mai preocupa de aceste rase, desi in unele tari din Comunitatea Europeana este o reala cerere de astfel de carne pe piata. De pilda, pentru obtinerea renumitei "Sunci de Serano", se foloseste o carne obtinuta de la porci cu o productie similara celei obtinute de la porcinele din rasa Mangalita, fiind extrem de bine platite pe piata. In Ungaria de pilda, exista o adevarata industrie de producere a acestei carni pentru export, rezultatele economice obtinute de catre fermierii care cresc porci Mangalita fiind de invidiat.
Din pacate, in tara noastra, unde exista un nucleu de conservare genetica pentru cele doua rase, de unde se pot achizitiona animale de reproductie cu origine cunoscuta <deci si prin programe SAPARD>, nu se intereseaza nimeni de ele. Pana si Academia Romana intentioneaza sa rewtraga fondurile pentru mentinerea acestui nucleu. Vin in schimb cumparatori din Ungaria sau chiar din Anglia care solicita astfel de animale.
Exista fonduri din partea Comunitatii Europene pentru programe menite sa mentina biodiversitatea prin revigorarea acestor rase, dar nimeni nu este interesat sa le foloseasca.
Ar mai fi multe de spus despre aceste rase si potentialul de crestere al acestora, dar ma opresc aici, nu inainte de a mai mentiona o calitate a productiei obtinute de la aceste porcine. Grasimea subcutana <slanina> si ceea intramusculara obtinuta de la rasa Mangalita crescuta in mod traditional, are un continut de colesterol "rau" mai scazut decat cel din margarinele vegetale.
Poate ca v-am starnit interesul pentru cresterea acestor rase, sau cel putin asta am incercat.
ZooConsult Romania

http://www.zooconsult.go.ro/

#2 zooconsult

zooconsult

  membru junior

 • Moderatori
 • PipPip
 • 134 posts

Posted 22 September 2005 - 09:28 AM

Porcul de Bazna este crescut in prezent in aria lui traditionala, in zona Sibiului, precum si in judetul Cluj, acest fapt fiind datorat prezentei de-a lungul ultimilor 60 de ani a unui nucleu de selectie si conservare genetica, la inceput in Statiunea Zootehnica Experimentala de la Jucu (jud. Cluj), iar in prezent la Statiunea de Cercetari Agricole Turda (jud. Cluj)

Bazna_1.jpg

Bazna_2.jpg
ZooConsult Romania

http://www.zooconsult.go.ro/

#3 zooconsult

zooconsult

  membru junior

 • Moderatori
 • PipPip
 • 134 posts

Posted 22 September 2005 - 09:35 AM

Mangalita are o raspandire mult mai larga, fiind intalnita in majoritatea tarilor care au facut parte din fostul Imperiu Austro-Ungar, dar cu precadere in Serbia, Romania si Ungaria.
In mod surprinzator, am intalnit aceasta rasa in Elvetia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, crescuta ca "pet", ca animal de companie.

mangalitsa_web_1.jpg

O particularitate deosebita a rasei, care ne arata si cat de rustica si de apropiata este ca nivel evolutiv de stramosul ancestral, mistretul (Sus scrofa ferus), este faptul ca purceii acestei rase, pana la varsta de 8-12 saptamani, indiferent de varietatea de culoare a rasei, prezinta o particularitate de culoare cunoscuta in vocabularul de specialitate sub denumirea de "dungi de mistret".

mangalitsa_web_2.jpg
ZooConsult Romania

http://www.zooconsult.go.ro/

#4 zooconsult

zooconsult

  membru junior

 • Moderatori
 • PipPip
 • 134 posts

Posted 28 December 2005 - 08:07 AM

De curand s-a intrunit un comitet de initiativa care doreste sa infiinteze o Asociatie a Crescatorilor de porcine din rasele autohtone. Daca dintre cititorii acestui forum sunt doritori sa ia parte la aceasta initiativa, ii rog sa ma contacteze.
ZooConsult Romania

http://www.zooconsult.go.ro/

#5 Nicu

Nicu

  junior

 • Membri
 • Pip
 • 1 posts

Posted 30 December 2005 - 05:58 PM

Doresc contact cu cei care au interese pentru o Asociatie a Crescatorilor de porcine din
rasele autohtone.
Ideia este interesanta si doresc sa stiu ce implica participarea la o astfel de asociatie, un
crescator de porcine din rasele autohtone poate resista economic ?
Ar exista o piata sigura de desfacere a carnii provenite din sacrificarea acestor animale ?
Banuiesc ca aceste animale au o resistenta nativa la noile boli aparute "Circo-Virus, PRRS, ETC"?

La multi ani

Nicu

#6 David Swine

David Swine

  junior

 • Membri
 • Pip
 • 23 posts

Posted 01 January 2006 - 06:20 PM

Ma bucura initiativa pe care o sustin cu atat mai mult cu cat am cochetat cu ideea sa infiintez eu insumi o asemene asociatie.Intentionez in continuare sa-mi procur cateva exemplare din rasele Mangalita si Bazna pe care sa le cresc atat in rasa curata cat si in diverse combinatii.

#7 David Swine

David Swine

  junior

 • Membri
 • Pip
 • 23 posts

Posted 02 January 2006 - 08:19 PM

Va cer permisiunea sa facem impreuna o precizare in legatura cu materialul dvs din 06.08.05,de altfel foarte documentat si interesant,si anume ca ,din pacate NU se pot accesa fonduri SAPARD pentru procurare porci din rasele autohtone,desi cum bine ati mentionat aceste rase au certificat de origine.Vezi in acest sens ultima versiune a GHIDULUI SOLICITANTULI pag.11,sus cu mentiunea ca numai rasele trecute acolo si in cantitatile mentionate se pot accesa.
Ar fi interesant ca prin Dir AGR.si prin agentiile teritoriale SAPARD sa facem impreuna un material documentat ca si aceste rase sa fie cuprinse in programul de finantare pe care sincer eu le agreez si le apreciez potentialul economic.
Primiti opiniile mele odata cu urare de cati mai multi si mai activi membrii si vizitatori ai FORUMULUI

#8 zooconsult

zooconsult

  membru junior

 • Moderatori
 • PipPip
 • 134 posts

Posted 03 January 2006 - 01:50 PM

Aveti perfecta dreptate in ceea ce priveste fondurile SAPARD, dar exista si alte cai de finantare si subventionare a unor programe de acest tip. Sunt doua rase care, din pacate risca sa dispara de la noi din tara si, spre rusinea noastra, finantarile pentru pastrarea si revigorarea acestor rase vin mai degraba din fonduri straine decat din tara noastra. Ele pot fi totusi accesate.
ZooConsult Romania

http://www.zooconsult.go.ro/

#9 gghise

gghise

  REVISTA FERMA

 • Admin
 • PipPip
 • 156 posts
 • Gender:Male

Posted 25 January 2006 - 03:39 PM

In conformitate cu normele internationale si asa cum este de altfel specificat si in Ordonanta de Urgenta a Guvernului publicata in Monitorul Oficial nr 1189 din 29.12.2005, „populatiile de animale care au efective mai mici de 100 de femele sunt populatii in stare critica sau considerate disparute”.
La noi in tara rasele de porci Bazna si Mangalita sunt in aceasta situatie. Nu detinem date privind efectivele acestor rase in gospodariile populatiei, dar oficial sunt inregistrate foate putine animale.

In Lista cuprinzand detinatorii de patrimoniu genetic al animalelor, aprobata prin Ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si publicata in MO nr. 551 din 28.06.2005, sunt cuprinse la categoria specii si rase in conservare cele doua rase de porcine: Bazna cu un efectiv de 54 de capete (SCDA Turda, jud. Cluj) si Mangalita 31 de capete (SCDA Turda - 6 capete si SC Suinprod SA Roman – 25 capete)

In Raportul de activitate al ANARZ pe anul 2005, la specia suine situatia este prezentata putin diferit, adica 69 capete din rasa Bazna si 51 capete la rasa Mangalita:
-Rasa BAZNA: rasã mixtã carne ºi grãsime, numãrul total al populaþiei fiind de 69 capete, menþinutã ca stoc genetic la S.C.A. – Turda jud. Cluj. Performanþele productive ale nucleului sunt: prolificitate 10,2 purcei pe scroafã, purcei înþãrcaþi 7,2 capete pe scroafã, spor mediu 535 g. cu un consum specific de 3,20 kg. pe cap.
-Rasa MANGALIÞA ROªIE: rasã pentru grãsime, numãrul total al populaþiei fiind 51 capete, menþinutã ca stoc genetic la S.C.A. – Turda jud. Cluj. Ca performanþe productive nucleul prezintã : prolificitate 8,2 purcei pe scroafã, purcei înþãrcaþi 6,3 capete pe scroafã, spor mediu 440 g. cu un consum specific de 4,40 kg. pe cap.


In anul 2005, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.33/2000 privind finantarea de la bugetul de stat a unor masuri, pentru protejarea patrimoniului genetic al animalelor (Pdf 191), au fost alocate pentru porcine 108,0 milioane lei, adica 1.270.000lei/cap, 39,4 milioane lei pentru rasa Mangalita (31 cap) si 68,6 milioane lei pentru rasa Bazna (54 cap).

Sumele acordate de catre Ministerul Agriculturii in mod direct pentru aceste rase pot fi considerate simbolice. Prin proiect SAPARD, masura 3.1. "Investitii in exploatatii agricole ", pot fi construite ferme si anexele necesare.
Probabil ca pentru cresterea acestor rase se pot obtine fonduri si din alte surse (ex. programe finantate de banca Mondiala), dar fermierii vor incepe sa fie interesati de cresterea acestor rase numai daca vor putea recupera banii investi. Prin valorificarea/prelucrarea traditionala a carnii provenite de la aceste rase (salam de Sibiu, sunca, etc) s-ar putea impulsiona cresterea acestor rase.
Urez succes viitoarei Asociatii a Crescatorilor de Porcine din Rasele Autohtone !!!

Attached Files

 • Attached File  191.pdf   85KB   590 downloads

Ghise

#10 alex18771977

alex18771977

  junior

 • Membri
 • Pip
 • 2 posts

Posted 18 March 2009 - 02:51 PM

park mai sunt cateva rase autohtone, poate nu chiar atat de raspandite.
RASA STOCLI

Este cea mai veche rasa crescuta in tara noastra, cu urechi scurte si drepte. Se distinge varietatea de munte si varietatea baltaret. Aceasta rasa se aseamna cu mistretul european.

Linia superioara a corpului este convexa, crupa este tesita, putin dezvoltata iar suncile sunt sterse si sarace in musculatura.

Membrele sunt lungi, nu prea groase dar rezistente, cu chisita lunga si avand tendinta la calcatura ursului. Unghile sunt tari, rezistente si mici.

La 2 ani, scroafele ajung la 145 kg.

Pielea este groasa, de culoare cenusie. Parul este abundent, aspru, gris si prezinta coama. Culoarea este maro, ca la mistret, de diferite nuante.

Prolificitatea este de 6,25 purcei. Scroafele Stocli sunt bune mame.

Rasa Stocli a stat la baza formarii raselor de suine Alb de Rusetu si Negru de Strei.
(citat din gazeta de agricultura)

RASA NEGRU DE STREI
Porcul Negru de Strei este o populaþie de porcine româneascã ca ºi porcul de Bazna, formatã în depresiunea Haþegului de-a lungul râului Strei. Aceastã populaþie s-a format începând din anul 1870 prin încruciºãri nedirijate ale rasei locale Stocli cu rasele Mangaliþa, Cornwall, Berk. Este apreciat pentru rezistenþã organicã ºi rusticitate. Porcul Negru de Strei este reprezentat de o populaþie redusã la un efectiv de 2000-3000 animale care cresc în depresiunea Haþegului (judeþul Hunedoara). Condiþiile de mediu în care creºte porcul de Strei sunt destul de aspre; în aria sa de rãspândire cultivându-se puþine cereale, astfel cã în hrana porcinelor se utilizeazã în mãsurã apreciabilã pãºunea naturalã la care se adaugã deºeuri culinare ºi puþine concentrate. Cu cca. trei luni înainte de sacrificare porcii se supun unei alimentaþii pentru finisare bazatã îndeosebi pe porumb. Porcul Negru de Strei este de talie mijlocie spre mare cu corpul turtit lateral ºi se încadreazã în tipul de producþie mixt de carne ºi grãsime. Capul este mijlociu spre mare, îngust, cu râtul lung ºi cu profilul foarte uºor concav, aproape drept. Urechile sunt mari ºi blegi (aplecate) asemãnãtoare cu ale rasei Marele Negru. Gâtul este de lungime mijlocie, îngust ºi cu musculatura destul de redusã. Trunchiul este potrivit de lung dar cu lãrgimea redusã fiind turtit lateral. Linia superioarã a corpului este concavã. Pieptul este stâmt. Greabãnul, spinarea, ºalele ºi crupa sunt înguste, slab îmbrãcate în musculaturã. Abdomenul este puþin descins ºi prezintã pe partea inferioarã 10-12 sfârcuri. Membrele sunt lungi ºi subþiri, dar rezistente asigurând o bunã mobilitate a animalelor pe pãºune. Pãrul este de culoare neagrã, neted (ca la Cornwall) sau uºor ondulat (caracter moºtenit de la Mangaliþa) unele exemplare putând avea extremitãþile albe ca ºi rasa Berk. Perimetrul toracic este de 122 cm; lungimea corpului de 132 cm. În ansamblu, porcul Negru de Strei se aseamãnã cu rasa Cornwall, dar are talia mai micã, este mai puþin dezvoltat ºi mai puþin precoce. Scroafele adulte cu greutatea corporalã de 150-160 kg, iar vierii 180-190 kg. Animalele sunt rustice, rezistente ºi valorificã bine pãºunea, fapt pentru care s-au menþinut în zona de formare pânã în prezent. Carnea este de calitate, slãnina este gustoasã. Este puþin pretenþios la hranã ºi adãpostire. Prolificitatea scroafelor este de 8-9 purcei. Greutatea purceilor la naºtere este de 1-1,2 kg, iar la înþãrcare, la vârsta de opt sãptãmâni 12-14 kg/cap dovadã cã scroafele au o capacitate de alãptare bunã. Scroafele sunt bune mame ºi slãbesc mult în timpul alãptãrii. Precocitatea este mediocrã spre slabã; tineretul se monteazã pentru prima datã la 12 luni. Se preteazã bine pentru îngrãºarea mixtã, tineretul peste greutatea de 50-60 kg (în perioada de îngrãºare propriu-zisã) poate realiza sporuri medii zilnice de 650 g, în condiþii de alimentaþie corespunzãtoare. Având în vedere precocitatea slabã ºi producþia mixtã, importanþa economicã a acestei populaþii este localizatã exclusiv la aria actualã de rãspândire cu posibilitãþi modeste de creºtere. Fiind apreciat pentru rezistenþa ºi rusticitatea sa, probabil, se va menþine ca rezervã de gene. Este recomandat a se continua ameliorarea acestei populaþii de porcine prin selecþie ºi încruciºare cu rasa Cornwall în vederea îmbunãtãþirii conformaþiei, precocitãþii ºi producþiei cantitative de carne. (WIKIPEDIA)

Alb de Rusetu. Acest porc a aparut din 1950, prin incrucisare dirijata si selectie, la Statiunea de Cercetari Zootehnice din Rusetu, judetul Buzau. Este un animal adaptat conditiilor din Campia Baraganului, de talie mare si greutate de 180-200 kg la maturitate.
Linia sintetica 345 Peris. Sunt animale de talie mare, cu membre bine dezvoltate si o mare rezistenta organica, de culoare alba.

#11 gonosz83

gonosz83

  junior

 • Membri
 • Pip
 • 1 posts

Posted 13 June 2009 - 01:20 PM

Hi!

Can you send me pictures from romanian pig breeds? My e-mail: huntibor@gmail.com

#12 GELU_VALENTIN

GELU_VALENTIN

  junior

 • Membri
 • Pip
 • 7 posts

Posted 06 November 2009 - 11:42 PM

As dori sa adresez o intrebare crescatorilor mai experimentati: De ce toata lumea indruma spre a creste doua rase incrucisate (ex marele alb+landrace sau marele alb +york) de ce nu se cresc exemplarele asa cum sunt, fiecare din rasa lor?

O a doua intrebare ar fi la ce sunt buni porcii de grasime, personal as fi interesat de rasele autohtone din descrierea
de mai inainte respectiv bazna si mangalita dar oare sunt cu ceva mai diferiti decat orice porc obisnuit pe care poti sa-l cumperi din fiecare iarmaroc? Eu as dori sa cresc niste porci dar din experienta parintilor mei stiu ca daca nu ai o rasa buna de porci profitul poate scadea subsantial, deoarece nimeni nu este interesat de carcasa cu multa grasime, mie mi-a placut ideea, cum ca mangalita are grasime intercalata intre straturile de carne, dar oare este singura rasa cu aceste calitati, daca mai sunt doar cateva zeci de exemplare pe plan national probabil sunt si foarte scumpe nu?
As mai dori sa cunosc o rasa de porci care sa se preteze foarte bine la producerea jambonului si care sa aiba stratul de grasime cat mai mic.

#13 GELU_VALENTIN

GELU_VALENTIN

  junior

 • Membri
 • Pip
 • 7 posts

Posted 07 November 2009 - 01:00 AM

Ma vad nevoit sa revin nu stiu din ce cauza au aparut greselile de exprimare, as fi vrut sa stiu daca porcii din cele doua rase au un spor de crestere pe zi care poate fi apropiat celorlalte rase considerate mai atractive. Eu as dori sa cresc in jur de 50 60 de porci si urmaresc in principal satisfacerea nevoilor proprii si doar pentru surplus m-ar interesa o piata de desfacere chiar si din strainatate. De aceea sunt interesat in principal de obtinerea produselor traditionale de calitate, si sunt in cautarea unei rase de porci cu carne invarstata si gust deosebit dar si cu stratul de grasime mai mic ptr prepararea jambonului.

#14 GELU_VALENTIN

GELU_VALENTIN

  junior

 • Membri
 • Pip
 • 7 posts

Posted 07 November 2009 - 01:08 AM

Se pare ca au disparut problemele de ortografie, probabil a fost o ceva legat de bara de traducere google,oricum sper sa ma fi facut inteles.

#15 SANDU DIANA

SANDU DIANA

  junior

 • Membri
 • Pip
 • 5 posts

Posted 13 November 2009 - 02:56 PM

Buna ziua,numele meu este Diana Sandu si am 23 de ani,sper din suflet ca cineva sa ma ajute cu niste raspunsuri la problemele mele si sa-mi spuna verde in fata daca am sau nu vre-o sansa sa realizez ceea ce mi-am propus.
Asadar eu imi doresc foarte mult sa deschid o ferma de porci prin programul SAPARD 112,activitatea de baza pentru inceput as dorii sa fie aceea de crestere a scroafelor pentru ca mai tarziu sa pot comercializa purceii obtinuti de la acestea....dar nu exclud si varianta de a tine purceii pentru ingrasare si a-i comercializa in sensul acesta,bineinteles dupa ce imi fac o baza de clienti etc.
Intrebarea mea de baza este:
1)daca am un teren de 3000 m pe care doresc sa-l folosesc in amplasarea constructiei este suficient pentru a obtine aceea finantare Sapard sau este prea mic?
Si o alta intrebare:
2)4 hectare de teren arabil sunt suficiente pentru inceput si pentru a putea obtine acea finantare sau la fel este o suprafata mult prea mica?
Va multumesc anticipat si sper din suflet sa primesc un raspuns de la persoanele cunoscatoare!
PS va rog frumos sa-mi spuneti daca ma prezint cu aceste date o sa rada cei de la directia agricola de mine sau pentru inceput detin resurse suficiente pentru a spera la aprobarea proiectului de catre Sapard!

#16 Guest_Kennethnig_*

Guest_Kennethnig_*
 • Guests

Posted 22 December 2014 - 11:10 AM

Ответьте на это .
putin.png

Купить Гардины на окна, 2 штуки или Товары для дома и дачи/Шторы и гардины, Бренды 2014 года

Хай пользователи форума forum.agroinfo.ro, вчера пользователь под ником Ludo4kasara просила меня сообщить модные новинки Гардины на окна, 2 штуки БРЕНД в 2014 году, а так же джинсы известных брендов, так вот наконец то нашла время для этого, админы прошу не удалять, а перенести в соответствующий раздел, если я ошиблась, например Товары для дома и дачи/Шторы и гардины ))) всех обнимаю


Гардины на окна, 2 штуки цена 799.00 RUB, описание товара Гардины на окна “Dimona”, 2 штуки. Прозрачная вуаль с нежным рисунком. 2 вида расцветки - расцветка А: яркий рисунок на кремовом фоне или расцветка В: яркий рисунок на ярком фоне.
Если Вам понравились Гардины на окна, 2 штуки, нажмите кнопку ЗАКАЗАТЬ СЕЙЧАС ниже чтоб узнать где выгодней всего купить Товары для дома и дачи/Шторы и гардины от изветного бренда

4360349_mmdb.jpg button177.png

Посмотрите так-же и другую стильную одежду

Категория: Товары для дома и дачи/Шторы и гардины купить
Бренд: купить Гардины на окна, 2 штуки за 799.00 RUB

А вот еще ключевые слова по которым люди ищут Гардины на окна, 2 штуки:
- Гардины на окна, 2 штуки
- заказать srt7
- цена Товары для дома и дачи/Шторы и гардины
- интернет магазин Товары для дома и дачи/Шторы и гардины
- фото одежды Гардины на окна, 2 штуки
- Гардины на окна, 2 штуки 2014
- интернет магазин Гардины на окна, 2 штуки Москва
- новинки Гардины на окна, 2 штуки 2014
- модные Гардины на окна, 2 штуки 2014
- Гардины на окна, 2 штуки для свадьбы
- купить Товары для дома и дачи/Шторы и гардины Москва
- купить Товары для дома и дачи/Шторы и гардины Екатеринбург
- купить Товары для дома и дачи/Шторы и гардины Санкт-петербург
- интернет магазин Товары для дома и дачи/Шторы и гардины Нижний Новгород
- заказать онлайн Товары для дома и дачи/Шторы и гардины Казань
- купить онлайн Товары для дома и дачи/Шторы и гардины Самара


Ссылки на магазин:
Бренды от топ дизайнеров 2014 года
Модные новинки 2014 года
Стильная и модная одежда 2014 года

Купить Топ или Скидки/Скидки до 30%/Для женщин, Бренды 2014 года
Купить Трусики, 10 штук или Женская одежда/Женское белье/Трусики/Классика, Бренды 2014 года
Купить окантовка, 100% хлопок. Машинная стирка." или Женская одежда/Футболки и топы/Кофты с длинным рукавом, Бренды 2014 года
Купить Туфли. или Женская одежда/Женская обувь/Туфли/На высоком каблуке/шпильке, Бренды 2014 года
Купить Носки или Женская одежда/Женское белье/Чулки и носки/Носки, Бренды 2014 года
Купить Парка. или Женская одежда/Пальто, куртки, плащи/Теплые куртки и парки/Парки, Бренды 2014 года
Купить Сумка. или Женская одежда/Сумки и аксессуары/Сумки и клатчи/Сумки, Бренды 2014 года
Купить "Автоматический размешиватель ""Robostir""." или Товары для дома и дачи/Для кухни, Бренды 2014 года
Купить "Шарф-""хомут""" или Женская одежда/Сумки и аксессуары/Шарфы, платки, перчатки/Шарфы, Бренды 2014 года
[url=http://irenproject.ru/forum/posting.php?mode=post&f=2]Купить Пуловер или Женская одежда/Кардиганы и пуловеры/Пуловеры, Бренды 2014 года

*$$$*

#17 Guest_Kennethnig_*

Guest_Kennethnig_*
 • Guests

Posted 22 December 2014 - 11:15 AM

Ваш ответ? .
putin.png

Купить Гардины на окна, 2 штуки или Товары для дома и дачи/Шторы и гардины, Бренды 2014 года

Привет пользователи форума forum.agroinfo.ro, вчера пользователь под ником Ludo4kasara просила меня сообщить модные новинки Гардины на окна, 2 штуки БРЕНД в 2014 году, а так же джинсы известных брендов, так вот наконец то нашла время для этого, админы прошу не удалять, а перенести в соответствующий раздел, если я ошиблась, например Товары для дома и дачи/Шторы и гардины ))) всех обнимаю


Гардины на окна, 2 штуки стоимость 799.00 RUB, описание товара Гардины на окна “Dimona”, 2 штуки. Прозрачная вуаль с нежным рисунком. 2 вида расцветки - расцветка А: яркий рисунок на кремовом фоне или расцветка В: яркий рисунок на ярком фоне.
Если Вам понравились Гардины на окна, 2 штуки, нажмите кнопку ЗАКАЗАТЬ СЕЙЧАС ниже чтоб узнать где выгодней всего купить Товары для дома и дачи/Шторы и гардины от изветного бренда

4360349_mmdb.jpgbutton177.png

Посмотрите так-же и другую красивую одежду

Категория: Товары для дома и дачи/Шторы и гардины купить
Бренд: купить Гардины на окна, 2 штуки за 799.00 RUB

А вот еще ключевые слова по которым люди ищут Гардины на окна, 2 штуки:
- Гардины на окна, 2 штуки
- заказать srt7
- цена Товары для дома и дачи/Шторы и гардины
- интернет магазин Товары для дома и дачи/Шторы и гардины
- фото одежды Гардины на окна, 2 штуки
- Гардины на окна, 2 штуки 2014
- интернет магазин Гардины на окна, 2 штуки Москва
- новинки Гардины на окна, 2 штуки 2014
- модные Гардины на окна, 2 штуки 2014
- Гардины на окна, 2 штуки для свадьбы
- купить Товары для дома и дачи/Шторы и гардины Москва
- купить Товары для дома и дачи/Шторы и гардины Екатеринбург
- купить Товары для дома и дачи/Шторы и гардины Санкт-петербург
- интернет магазин Товары для дома и дачи/Шторы и гардины Нижний Новгород
- заказать онлайн Товары для дома и дачи/Шторы и гардины Казань
- купить онлайн Товары для дома и дачи/Шторы и гардины Самара


Ссылки на магазин:
<a href="http://goo.gl/g1iVgd">Стильнаяи модная одежда 2014 года</a>
<a href="http://goo.gl/RzpaHJ">Брендыот топ дизайнеров 2014 года</a>
<a href="http://goo.gl/kFacYZ">Модныеновинки 2014 года</a>

Купить Кофточка. или Женская одежда/Футболки и топы/Футболки, Бренды 2014 года
Купить Трусики узкого покроя, 6 штук или Женская одежда/Женское белье/Трусики/Классика, Бренды 2014 года
Купить Брюки. или Бренды/Colors for Life/Для мальчиков, Бренды 2014 года
Купить Наматрасник или Товары для дома и дачи/Постельное белье, Бренды 2014 года
Купить Плавки. или Мужская одежда/Пляжная мода, Бренды 2014 года
Купить Юбка или Женская одежда/Юбки/Миди (средней длины), Бренды 2014 года
Купить Футболка, 2 штуки или Мужская одежда/Футболки и поло/С коротким рукавом, Бренды 2014 года
Купить Кардиган. или Женская одежда/Кардиганы и пуловеры/Кардиганы и болеро/Кардиганы, Бренды 2014 года
Купить Кофточка. или Скидки/Скидки до 30%/Для женщин, Бренды 2014 года
[url=http://www.olmal.ru/images/guest/index.php?showforum=24]Купить Легинсы. или Женская одежда/Брюки и шорты/Легинсы, Бренды 2014 года

*$$$*
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users